External View
External View

Existing
Existing

Elevation detail
Elevation detail

External View
External View

1/11

ο νέος μου εαυτός

ΑΘΗΝΑ

μελέτη + επίβλεψη:

Άρτεμις Θεοδωρίδη

Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας (που χρονολογείται από το 1910), με στόχο την εμπορική του εκμετάλλευση.

 

Οι βασικές αρχές που υπηρέτησε ο σχεδιασμός στο εν λόγω έργο, αφορούσαν στη διατήρηση των τυπικών αρχιτεκτονικών στοιχείων της πρόσοψης του κτιρίου, αλλά και στο μέγεθος, στο διάκοσμο των ανοιγμάτων καθώς και των χρωμάτων αυτής. Παράλληλα στόχος της μελετητικής ομάδας ήταν η αναδιαμόρφωση των τεσσάρων ορόφων, του ισογείου και του υπογείου του κτιρίου, σε σύγχρονους χώρους γραφείων, χώρους καταστημάτων και αποθηκευτικούς χώρους, αντίστοιχα.

Αρχικά εξασφαλίστηκε η στατικότατα του κτιρίου (νέες πλάκες και κολώνες από σκυρόδεμα, ενισχυμένοι φέροντες τοίχοι κτλ) και στη συνέχεια εργαστήκαμε βάσει μιας ευαίσθητης προσέγγισης όσον αφορά τις τεχνικές ανακατασκευής, τα νέα υλικά, τη λεπτομέρεια και τον επανασχεδιασμό της εσωτερικής κυκλοφορίας.

Η υπάρχουσα εσωτερική στοά του χώρου εισόδου καθώς και η σκάλα διατηρήθηκαν και μαζί με έναν κοινόχρηστο νέο ανελκυστήρα παρέχουν πρόσβαση σε μια σειρά από χώρους γραφείων στους ορόφους, σε ισόγεια καταστήματα και υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους και εξωτερικά στο δώμα, ενώ το κτίριο φωτίζεται φυσικά μέσω του υπάρχοντος κεντρικού φωταγωγού. Το κτίριο έχει έκταση 1600 τ.μ.

 

σε συνεργασία με τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Κεχρή

ΤΥΠΟΣ

Αποκατάσταση

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αθήνα

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

2009